Til Alle Danske Boligsælgere: Ved du Hvad en Byggesagkyndig er?

Det er blevet ganske udbredt i Danmark at klare størstedelen af boligsalget selv. Hvem har dog brug for smarte ejendomsmæglere der tager procenter af salget, når man selv kan klare arbejdet og sidde tilbage med hele fortjenesten? Det virker jo ganske ligetil i dag. Man behøver ikke købe reklame-spots, sætte skilte op eller alt muligt andet. Man slår blot sin bolig op på en af de store danske boligportaler, og indrykker måske en enkelt avis-annonce også, hvis man virkeligt føler sig fremme i skoene. Så er det bare at vente på de potentielle købere, vise dem ejendommen, og så være klar til selv at lukke salget.

Det er rigtigt nok, at der typisk er penge at spare, ved at gøre arbejdet selv. Det er også korrekt, at der i dag er masser af kanaler man kan sælge sin bolig igennem, uden at behøve en baggrund som ejendomsmægler. Der er dog nogle ting du skal vide, hvis du selv har tænkt dig at sælge din bolig. Det er faktisk ting der også er relevante hvis du har en ejendomsmægler, men en god mægler vil typisk selv bringe dem på banen. Det vigtigste du skal have styr på er, hvad en byggesagkyndig er, og hvad han eller hun har at gøre med salget af din bolig.

En byggesagkyndig, eller bygningssagkyndig som de også kaldes, er en person med en byggeteknisk uddannelse, som er blevet godkendt til at udarbejde eftersyn af ejendomme og dokumentere dette i en tilstandsrapport. Som sælger af en ejendom er du ikke tvunget til at få udarbejdet en tilstandsrapport, men det er en rigtig god idé at gøre det alligevel. Det er ikke gratis at få udfærdiget én, og du skal sætte noget tid af til at lukke den byggesagkyndige ind og så videre, men det er altså godt tjent hjem. Uden en byggesagkyndig der har gennemgået boligen og udfærdiget en tilstandsrapport kan du nemlig ikke skrive en ejerskifteforsikring. Uden sådan en forsikring er det dig der hæfter for fejl og mangler på boligen, hvis du ikke har været opmærksom på dem og fået oplyst køberne om det, før salget gik igennem. Du kan altså pludseligt få en kæmpe efterregning flere år efter du har solgt din bolig. Med en tilstandsrapport ved både du og køberne hvad de kan forvente, og hvis noget alligevel skulle gå galt senere hen, så kan du have en forsikring til at dække problemerne. En tilstandsrapport gør det altså muligt at sove trygt om natten. Du vil også opleve at langt de fleste boligkøbere vil kræve at se en tilstandsrapport før de overhovedet vil overveje at købe et hjem: ellers handler de jo praktisk talt i blinde. Det er de færreste privatpersoner der kan gennemgå en bolig i en grad der bare nærmer sig det, som en byggesagkyndig kan.