Det Bør du Vide om Efterskoler i Dagens Danmark

Efterskole

Efterskoler er ikke længere de steder, besværlige børn sendes til. De er gode institutioner, hvor eleverne lærer at udmærke sig i alle aspekter af det at blive voksen – fra akademikere til sportsfolk. Efterskoler har en vis appel – de er et hjem væk fra hjemmet. Det er det samme der drager voksne mennesker til at tage på Højskole i udlandet. Undersøgelser har har vist, at folk havde været på efterskole, var mere succesfulde end deres kolleger, der blot deltog i undervisningen på de almindelige skoler.

En undersøgelse viste, at over 95% af de studerende, der tog på efterskole, var meget tilfredse med oplevelsen. Det samme var deres forældre. De mente at kvaliteten af deres uddannelse var fremragende. Lærerne blev rost for at hjælpe de unge med at opbygge selvtillid og selværd, samtidig med at der blev holdt en høj uddannelsesstandard. Det blev også konkluderet, at efterskoleelever var mere produktive i planlægningen af deres tid end typiske skoleelever.

Efterskoler understreger den overordnede personlighedsudvikling, der synes at mangle i folkeskolen i dag. Efterskoler er velkendte for at forberede deres elever til den videre uddannelse, og eleverne gør det rigtig godt til optagelsesprøverne. Folk der har gået på efterskole har en tendens til senere i livet at have højere betalte jobs, og udmærke sig i de erhverv de valgte som karriere. De er også meget filantropiske, især når det kommer til at give tilbage til den efterskole de deltog i.

Der er forskellige typer efterskoler. En fælles myte, der generelt er forbundet med disse skoler, er, at de har homogene grupper af studerende, og at de skaber klasseforskel i landet. Dette er ikke sandt, da de fleste efterskoler har en generøs blanding af studerende fra alle racer, religioner, regioner og økonomiske baggrunde. En anden myte er, at elever i kostskoler kommer fra pressede familier og har problematiske baggrunde.

Nogle vigtige aspekter, der skal overvejes, når man vælger en efterskole, er de typer af programmer, skolen tilbyder. Man bør kigge på akkreditering af skolen, fakultetets kvalitet, de disponible ressourcer, lærerforholdet mellem lærere, akademikere, sportsprogrammer, kunst mv.

Det er ikke alle efterskoler der er skandaløst dyre. Der er mange skoler, der tilbyder stipendier til studerende. Der er også andre finansieringsmuligheder til rådighed, herunder studielån. Oplysninger om de mange forskellige efterskoler og deres programmer er tilgængelige på internettet. Du kan også finde ud af, hvordan nogle efterskoler står i forhold til kvaliteten af de andre uddannelser og programmer. Den bedste måde at vælge en efterskole på er at vurdere hvilken slags skole, den studerende ønsker at deltage i, og så besøge et par af dem for at få en fornemmelse for de faciliteter og det program, der tilbydes.

Det kan selvfølgeligt også hjælpe at høre erfaringer fra andre, der har gået på den pågældende efterskole, eller som har børn der går der nu.