5 ting du skal vide som gravid

Kvinder, der lige er blevet gravide, især for første gang, har som regel en lang liste af spørgsmål om, hvad de kan forvente i de kommende uger og måneder. Frygt, angst og usikkerhed om, hvilke smerter og følelser er normale og hvilke ikke er så normale. Graviditet er en lærerig oplevelse for moderen og alle de involverede, og hvis de er bevidst om livsstilstips forbundet med graviditet, kan det give vordende mødre og deres familier fred i sindet.

Koffein
Der er mange fremherskende myter om graviditet, der fortæller gravide kvinder hvad de skal afholde sig fra for at holde deres fostre raske og sikre. Vi ved, at alkohol og cigaret røg kan påvirke det udviklende foster negativt, men hvad med morgenkaffen?

Det er altid godt at være forsigtig, men hvis du antager at alt er giftigt for barnet, bliver det meget svært at begå sig. Mange læger er enige om, at det er sikkert at drikke under 200 mg koffein om dagen, og at det ikke vil medføre en risiko for at føde for tidligt eller bidrage til lav fødselsvægt.

Tandpleje
Under graviditeten forårsager øget surhed i munden, såvel som morgenkvalme øget risiko for karies angreb. Mayo klinikken meddeler at høje niveauer af progesteron og østrogen kan påvirke knoglerne og de ligamenter, der holder på tænderne og få tænderne til at løsne sig. Hormonelle ændringer kan også føre til blødende gummer og tandkødsbetændelse. Selvom tændernes tilstand måske ikke bliver bragt på bane i rutinemæssige prænatale undersøgelser, er det vigtigt at gå til tandlægen som normalt under hele graviditeten.

Mega lugtesans
Foruden fysiske ændringer i kroppen kan gravide kvinder komme ud for, at deres lugtesans forbedrer sig. Videnskabsmænd antager, at denne forbedrede lugtesans afholder gravide kvinder fra at indtage små mængder af toksiner, der måske ikke er farlige for en voksen, men som eventuelt kunne vise sig at være skadelige for et barn i udvikling. Uanset, om dette er sandt eller ej, kan stærke lugte gøre kvalme til et endnu vanskeligere problem.

Morgenkvalme
Ifølge PregnancyStatistics.org oplever omkring 75 procent af alle gravide kvinder desværre morgenkvalme som en bivirkning i begyndelsen af graviditeten. Disse følelser af kvalme og ubehag forekommer heller ikke altid kun om morgenen. De kan forekomme når som helst i løbet af dagen. I mange tilfælde forsvinder symptomerne på morgenkvalme efterhånden som graviditeten skrider frem og hormonerne udjævnes.

Voksende fødder og mere
En kvindes mave er ikke det eneste, der vil vokse under graviditeten. Den større bh-størrelse skyldes, at hormonerne forbereder kroppen til mælkeproduktion, hvilket forårsager svulmende brystkirtler og øget blodtilstrømning til brysterne. BabyCenter.coms medicinske ekspertpanel siger, at det er almindeligt at gå en eller to skålstørrelser op, især når en kvinde er gravid for første gang. Brysterne kan også klø, når huden strækkes, og der kan komme strækmærker på brysterne.

Fødderne kan også vokse, mens man er gravid. Ligamenter løsnes til hjælp med fødselsprocessen, og dette kan påvirke ligamenter andre steder på kroppen, herunder fødderne. Fødderne kan blive fladere og bredere fra den større vægt, og den resulterende løsning af ligamenter kan forårsage ændring i skostørrelsen.

Sjove fakta

  • Tirsdag er den mest populære dag, babyer melder deres ankomst. Det kunne til dels skyldes det stadigt større antal planlagte fødsler med kejsersnit. Lørdage er den mindst travle dag for fødsler.
  • I 1970 var gennemsnitsalderen for førstegangsmødre i USA 21. I 2012 havde tallet ændret sig til mellem 25 og 29.
  • Den gennemsnitlige kvindes livmoder udvider sig op til 500 gange sin normale størrelse under graviditeten.
  • Graviditet kan være et mirakel og skræmmende på en gang. Viden om kendsgerningerne kan bidrage til at reducere noget af den frygt og angst, mange vordende mødre føler under graviditeten.