Alle De Positive Bivirkninger af at Tage på Efterskole

Forskellige folk har vidt forskellige idéer om, hvad en efterskole er, og hvornår det giver mening for ens barn at tage på efterskole. Nogle ser det udelukkende som et fjumre-år når den obligatoriske almindelige skolegang er slut: et ekstra år hvor den unge kan nyde det ansvarsfrie liv og ikke behøver tage det hele så alvorligt. Andre ser det blot som et alternativ til at tage alle 9 års uddannelse det samme sted: måske deres barn kunne have godt af en anden omgangskreds, eller bare et anderledes miljø. Der er også dem der ser det som en vigtig del af deres barns personlige udvikling: ikke alle skoler er lige gode til at hjælpe barnets vækst udenfor de skemalagte faglige områder, og det er typisk her en efterskole har et andet værdisæt, der er mere fokuseret på det hele menneske.

Uanset hvilken idé du har om efterskolen, så er det værd at udfordre den, og opnå en bredere forståelse. En efterskole er nemlig mange ting, og det er meget forskelligt hvad folk tager med sig derfra. Der er dog næsten altid noget at komme efter, og det er ikke altid de ting, man regner med. Det er lige præcis disse positive ”bivirkninger” af at tage på efterskole, som jeg gerne vil pege din opmærksomhed imod.

For det første, så er en efterskole et sted hvor børn kan genopfinde sig selv. Mens vi vokser op går vi hele tiden og arbejder på vores identitet, vores billede af os selv, og det billede vi ønsker at andre skal se. Det optimale er selvfølgeligt, hvis der er lighed imellem det vi ser os selv som, og det andre ser. Men nogle gange er det indre dikteret af det ydre, eller det ydre dikteret af det indre. Når man har gået op og ned af de samme mennesker i mange år, så kan man let komme til at sidde fast. Selv hvis man lærer noget nyt om sig selv, eller har lyst til at prøve en anden tilgang eller opførsel af, så vil man blive mødt af modstand af sin omgangskreds. Det er kun naturligt: forandring er uforudsigeligt og utrygt. Dine venner kan godt lide dig som du er nu, så hvis du pludseligt begynder at forandre dig, sætter det selvfølgeligt venskabet på en ukendt status. Ens omgivelser modarbejder derfor typisk ens udvikling. Ved at skifte omgivelserne forsvinder alle forventningerne, og de rammer der holder én på plads. På efterskolen kan man mærke efter indvendigt, og ærligt reflektere ens nye jeg til de nye mennesker omkring én. Der sker altså et enormt spring i ens personlige udvikling allerede de første par dage efter man er startet på en efterskole.

Det kan i sig selv føre til en masse andre bivirkninger. Det går pludseligt op for én, at man har friheden til at genopfinde sig selv og prøve nye ting. Hvis man aldrig har været særligt fysisk aktiv, så behøver man ikke lade ens fortid diktere ens fremtid. Man kan starte på en aktiv linje, eksempelvis ved at tage på fodbold efterskole, og fuldstændigt vende op og ned på alting.