10 ideer til din næste have fest

Havefest eller vejfest ideer

Sommeren er kommet, og der er liv på terrassen! En vellykket sammenkomst I haven kræver ikke det helt store – bare enkel mad, godt selskab og dejlige omgivelser.

Prøv disse 10 ideer til din næste havefest

Ryd op
Begynd festplanlægningen med orden i tingene. Få haven i orden ved at fjerne uønskede ting, lægge værktøj og legetøj på plads og slå græsplænen.

Antikt service og bestik
I stedet for at bruge de typiske papir- og plastiktallerkener og -bestik, der før eller siden ender på lossepladsen, kan du tage en tur i antikvitetsforretning. Køb en eklektisk blanding af billigt bestik, service og glas. Gammelt metalservice er specielt praktisk. Det er ikke blot mere skånsomt for moder Jord, men gør også bordopdækningen interessant.

Rullebord
For dem af os, der måske ikke er så heldige at have et indbygget udendørs køkken eller bar, kan man investere i et rullebord, der gør det lettere at flytte de vigtigste ting ud indefra. Dette kunne være noget så smart som et gammeldags klassisk rullebord til noget så enkelt og praktisk som metalhylder på hjul. Fyld det med glas, tallerkener, is, servietter, bestik osv. Kør det tilbage til køkkenet, når det skal genopfyldes.

Enkel menu
Havefester kræver ikke overdådig festmad. Hold det enkelt – salater, frisk frugt, grillet kød og grøntsager og kolde drikkevarer. Overvej at gøre det til et sammenskudsgilde. Gæster vil hellere end gerne bidrage, og det giver alle chancen for at smage nye opskrifter.

Lav “rum”
Forestil dig layoutet af din have som en etageplan i et hus. Lav separate områder, der opmuntrer gæsterne til at se sig om. Brug indendørsmøbler til at lave en udendørs stue. Brug et sofabord omgivet af siddepladser som midtpunkt i et hyggehjørne. Sæt borde op rundt langs kanterne til drikkevarer, mad og dessert.

Parasoller
Sæt store udendørs parasoller op på strategiske steder. En parasol giver ikke blot tiltrængt skygge fra solen, den er også med til at definere dine spise- eller hyggeområder.

Belysning
Efterhånden som solen begynder at gå ned, må der gøres noget for at holde festen gående. Papirlamper, der hænger fra trægrene (med mørke forlængerledninger, der falder i med omgivelserne) giver en festlig atmosfære. Prøv gammeldags lygter, der hænger på lave grene for et rustikt islæt (sørg for at lygternes håndtag er lange nok til at holde flammerne omkring 30 cm fra blade og grene). Batteridrevne lys er et praktisk alternativ til rigtige stearinlys og giver det samme varme lys, uden du skal bekymre dig om vind og brandfare.

Insektbeskyttelse
Der er ikke noget, der kan ødelægge feststemningen hurtigere end myg. Udover at have insektbeskyttelse ved hånden, kan du omgive festområdet med let duftende citronella lys eller røgelsespinde til at tænde lige før de uvelkomne gæster begynder at dukke op. Hold insekter væk fra maden med net eller dørslag, der er sat på hovedet.

Tænd op
Hvad er nogle af dine bedste sommerminder fra barndommen? Jeg tør godt gætte på, at de ofte involverer et bål. En indbygget udendørs pejs eller bålplads er fantastisk, hvis der er plads til det. Hvis ikke, kan et transportabelt ildsted klare jobbet og skabe en hyggelig atmosfære, når solen går ned.

Sæt stemningen
En fest er ikke komplet uden musik. Opstil dit udendørs lydsystem, uanset hvor kompliceret eller enkelt, det er (tænk iPod tilsluttet små højttalere) med en spilleliste med yndlingsmelodier, der egner sig til festen. Lav den en dag eller to før festen, så du har masser af tid til at stille det op på festdagen. Og slap så af, hæld en drink op og nyd gode venner, maden, og naturen.